kek CARROT my mom !!!


salam 1 MALAYSIA . hee :))  dah 1 month nina tak UPDATE blog . why ?? sebab nina sibuk sgt keje . balek je terus tido . tak ambil tau pon laptop kat mane  brodband sihat ke tak . hehehe .

harini ibu masak special sikit lah ~ wuwuwu . 

dea buat kan kek carrot pluss badam . sedap nyee ~~
tengs mymom :))
tapi kan ~ nina jenis tak minat bab masak masak kek ni . makan SUKA ! HAHA .

bahan bahan untuk buat kek carrot adalah ~ 
salin ye tuan tuan dan puan puan :))


  • 200 g lobak merah, diparut & dikukus (kukus sekejap je. sekadar lembut sket oklah)
  • 250 g tepung gandum
  • 200 g gula perang (ibu nina guna yg lembut/halus)
  • 200 g minyak jagung
  • 70 g badam, dicincang ( ibu nina guna badam cincang je )
  • 70 g kismis, dicincang
  • 4 biji telur gred A
  • 2 sudu teh baking powder (resipi asal suh guna 2 sudu makan. pernah try, kek jadi x sedap)
  • 1 sudu teh soda bikarbonat (resipi asal suh guna 1 sudu makan. pernah try gak, kekjadi rasa bersabun)
  • secubit serbuk kulit kayu manis

CARA CARA :))
  • campur & gaulkan semua bahan kering (tepung, baking powder, soda bikarbonat & serbuk kulit kayu manis). ltak tepi .
  • menggunakan mixer (whisk attachment), pukul telur & gula hingga kembang.
  • masukkan minyak jagung & pukul lagi hingga sebati.
  • perlahankan putaran & masukkan bahan kering tadi.
  • masukan lobak merah dan badam
  • bakar dlm loyang ukuran 9 inci pada suhu 170c selama 50 minit atau hingga masak (resipi asal suh bahagi dua adunan & bakar pada 170c selama 30 - 35 minit)
  • sejukkan atas redai kek sebelum dihias ikut citarasa. 
okeyy bile dah siap kan ~ 

akan jadi mcm ni :))


selamat mencube :))



1 comment:

yuyu Zulaikha said...

nak masak ni la esok! haishh!