- 200 g lobak merah, diparut & dikukus (kukus sekejap je. sekadar lembut sket oklah)
- 250 g tepung gandum
- 200 g gula perang (ibu nina guna yg lembut/halus)
- 200 g minyak jagung
- 70 g badam, dicincang ( ibu nina guna badam cincang je )
- 70 g kismis, dicincang
- 4 biji telur gred A
- 2 sudu teh baking powder (resipi asal suh guna 2 sudu makan. pernah try, kek jadi x sedap)
- 1 sudu teh soda bikarbonat (resipi asal suh guna 1 sudu makan. pernah try gak, kekjadi rasa bersabun)
- secubit serbuk kulit kayu manis
CARA CARA :))
- campur & gaulkan semua bahan kering (tepung, baking powder, soda bikarbonat & serbuk kulit kayu manis). ltak tepi .
- menggunakan mixer (whisk attachment), pukul telur & gula hingga kembang.
- masukkan minyak jagung & pukul lagi hingga sebati.
- perlahankan putaran & masukkan bahan kering tadi.
- masukan lobak merah dan badam
- bakar dlm loyang ukuran 9 inci pada suhu 170c selama 50 minit atau hingga masak (resipi asal suh bahagi dua adunan & bakar pada 170c selama 30 - 35 minit)
- sejukkan atas redai kek sebelum dihias ikut citarasa.
selamat mencube :))
1 comment:
nak masak ni la esok! haishh!
Post a Comment