CINTA BAZAR DAN SOYA


umur dan menjangkau 23 tahun . ramai member aku yang dah selamat diijab kabul . aku ? rengek dalam hati . esok dah masuk bulan puasa . esok mcm biasa nak sahur tapi macam selalu mmg malas sgt nak sahur sebab ape ? sebab mengantuk . tapi kali ni dah berubah , bangun sahur dan bersahur . milo dan kurma sudah memadai . 


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

pukul 730 pagi  bertolak dari rumah . macam biasa dekat SELAYANG ni memang akan jammed ! Kring kring !!!! meraba raba aku carik handfone dalam beg .  nina kat mane ? dah samapai belum ? itulah solan yang selalu disoal kepada aku oleh ibu . dia akan call selagi aku belum sampai pejabat . sweet kan dia ? tepat pukul 9.01 pagi aku sampai pejabat . dan kedatangan aku MERAH sebab tepat kene pukul 9 pagi . alah jam kat sini tipu kot . dia cepat 5 minit , aku ikot jam astro . kehkeh . 

''nina , awak kene ikot saya jumpa client pukul 12 nanti di Damansara arah encik halim . encik halim adalah boss yang sangat cool dan kadang kadang agak garang . tapi biasa lah kalau anak buah okey boss akan okeyy .  pukul 12 ? malas kot  , penat kot  , lapar kot . semua tu bermain kat fikiran aku . '' Nina , bulan puasa ni aku nak kau turun 5 kilo ok ? '' tibe2 suara garau datang dari sebelah tempat aku . Azlan . Azlan ni jenis yang suka control macho . menyemat 24 jam . setiap kali waktu lunch dia akan keluar dengan gadis gadis yang berlainan . tapi satu aku suka tentang azlan , dia tak memilih kawan . dia kawan dengan semua orang termasuk aku . dia ni boleh kate BFF aku lah . sume benda aku share dengan dia ,. cukup cerita pasal Azlan . tepat pukul 12 . aku bergegas ke bilik encik halim . "tok tok " dengan perlahan aku mengetuk pintu bilik en halim . " Masuk ! " . arah ecik halim yang agak kelam kabut bunyi nya . " boss , appoiment dekat dmansara macm mana ? dah pukul 12 dah ni  boss . " kata ku dgn tujuan mengigaatkan temujanji en halim dengan client di damansara . " nina ! saya tak boleh pergi , saya dah suruh liza batal kan appoiment saya tu , dan saya kene balik ke kampung sekarang kerana ayah saya sakit . saya harap awak boleh tolong saya uruskan hal client syarikat semasa ketiadaan saya , im trust you nina ! " degan stuasi yang agak kelam kabut en halim tinggal kan pejabat dan aku terpinga pinga dalam bilik dia . 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

" i trust you nina ! " kata - kata tu bermain main dalam fikiran aku , bangga dengan diri sendiri sebab bos percaya kan aku . " hoi nina sayang !!!! mengalamun ape ? " terjah azlan  , " terperanjat aku la sengal , takde pape . dah pukul 5 kan ? ha jom balek .nak sinngah bazar lagi  . hari ni aku belanja kau air soya ok azlan sayang " gurau ku pada azlan . " hai soya je ? kedekut anak emas bos ni " usik azlan padaku sambil senyum sindir , 

tiba di bazar ramadhan di selayang tepat pukul 540 petang . kat sini memang aku dan azlan akan singgah stiap hari waktu bulan ramadhan . memang sesak sangat . juadah yang dijual memang rambang mata dibuatnya . tengok setiap jenis air buat aku terus kuat kan iman :) azlan ? jgn cakap la semua benda dia nak beli . Ibu pula dah awal awal msg aku suruh beli kan kuih akok kelantan untuk dia .  semua dah selesai dibeli kecuali air soya untuk azlan dan aku . Aku dan Azlan memang gemarkan air soya . aku masih menunggu Azlan kerana azlan sedang leka memilih lauk kegemarannya . barang barang dia semua aku yang pegang , mmg sengal mamat ni . dalam fikiran aku , dari aku buang masa tunggu dia lebih baik sekiranya aku beli air soya panas untuk kami , " makcik , air soya panas 2 ringgit nak dua bungkus ya dan plastik asing ya " pintaku kpd makcik zainab ,. makcik zainab ni makcik kepada azlan , kebetulan soya dia ni mmg terbaik kat selayag ni . alamak mcm mana aku nak pegang dengan lauk Azlan lagi , lauk aku lagi . banyak nye . sedang aku leka membetul kan plastik yang bersimpul2 di tangan , seorang lelaki melanggar aku dan soya panas tu ...........................................................

bersambung .


cerita ni khayalan nina semata mata ., takde kene mengena dengan hidup atau yg dah meninggal dunia :)

2 comments:

zulhilmi tempoyak said...

xpe2...

sabaq sat na... anda xlama lg.. heee

NINA LU'LU said...

haha . tak lme lgy ape ? haha