cara buat K E B A B !

salam ! hari ini ingat nak buat someting lah ! ummm . ape ea ? ok ! dapat ! harini nak buat KEBAB ! creadit tu HUSNA AHMAD ! ala kebab bise jer ! bukan macam kat hotel pon . tapi meme sedap ! walaweh ! hujan hujan macam ni , memang mantap la kalu melantak ! weee . tadi start kete then menuju ke kedai runcit .

BAHAN BAHAN




roti pita
daging burger atau daging ayam burger .
mayonis
sos cili
sos lada hitam
bawang putih
bawang merah
lobak merah
kubis .
lada begala
sume dah dapat then balek rumah . wahhhh , sedap nyehhhh ! ta saba nak buat sendiri .


mula mula  . . . . .



goreng lha daging burger yang beli tadi .

okeyh goreng kan dea sampai kekuningan macam ni lha .


 sambil goreng tu kite potong hiris bawang merah denagn bawah putih . macam aku , aku suke bawang banyak banyak . then lepas dah siap goreng daging ayam burger tadi , kita goreng  bawang putih dan merah sehingga kekuningan okeh .  daging burger tadi tu kita potong dadu kecil ya sebab mudah nak makan nanti kan . lepas potong kita masukan kedalam mangkuk yang besar sikit lha sebab senang nanti nak gaulkan semua bahan bahan . okeh kita masuk kan bawang yang kita dah goreng tu dalam mangkuk yang berisi daging burger itu . ambil sos cili , mayonis dan sos lada hitam . kita campur kan semua bahan bahan tu , macam aku , aku letak sos lada hitam tu sikit jer . bila dah gaulkan dengan sebati jadi lha macam ni .


ni amek dari google . tapi serupa lha macam ni bile dah gaul gaul  semua bahan tu .



then kita masukan kebab ni dalam roti pita . kalu nak sedap lagi tambah la mayonis dalam roti pita tu .


ha , pandang ape ? HAHA . SEDAP kan ? ni hasil air tangan aku sendiri tau . tak percaya ? moh le datang kerumah teman ya ? hehe . special nanti aku buatkan untuk korang . weee :)

pesanan : kalu rase hanyir ke . perah  limau nipis .
SELAMAT MENCUBA !

4 comments:

Miss Nadya said...

sedapnyer..nyum2..:)

new entry :: Tips tingkatkan traffic blog anda ツ

amalinaizyan said...

hehe . yummy2 . cube lha , lepas tu bagi sikit nak rase sedap ke tak ? hehe :)

Fadzmie Mohamad said...

Peh. Meleleh air liur dibuatnya. Hehe.

amalinaizyan said...

fadzmie : buat lha . nanti bg nina rase . hehe